Nästa artikel
Restips: Ale stenar vid Kåseberga
SKÅNE

Restips: Ale stenar vid Kåseberga

Publicerad 12 november 2013 (uppdaterad 9 augusti 2021)
Vem har inte hört talas om Ale stenar i Kåseberga? Betydligt färre har dock besökt denna vackra plats med vidunderlig utsikt över Östersjön. Tillhör du dem har du något att se fram emot!

Vid Kåseberga restes runt år 650 f.kr. 59 stenar i en skeppssättning vid branten ut mot Östersjön. Än idag står de kvar även om de dessemellan har hunnit falla omkull, blivit föremål för närmast obeskrivlig hantering vid arkeologiska utforskningar och nu åter rests. Visserligen vet ingen om de står exakt som de ursprungligen gjorde men det står utom all rimlig tvivel att de som reste dessa hade en god kunskap i astronomi, precis som de som reste Stonehenge i England och den betydligt närmare men mindre kända skeppssättningen i Stenhed. Oavsett vad man anser om monumentets ursprung och myterna runt det är platsen väl värd att besöka. Från de dramatiskt placerade stenarna syns stora delar av sydöstra Sverige, fem kyrktorn, men även öppet hav och en glimt av Bornholm. Allt utom havet under förutsättning att vädrets makter är med dig.

Det fascinerande monumentet består idag av 59 resta stenblock placerade i en gigantisk skeppsform. Med 67 meter i längd och 19 meter i bredd utgör Ales stenar Sveriges största bevarande skeppssättning. Skeppsformade stensättningar som denna brukar vara gravar, men Ale Stenar är fortfarande mycket omdebatterat. Inte minst beror detta på att man på 1950-talet använde bulldozers vid restaureringen och därmed gick man miste om möjligheten att gå igenom de jordlager som omgav skeppssättningen då allt numer är både krossat och uppblandat.

Ales stenars funktion liksom dess datering är bland annat därför omdebatterad. Olika teorier har genom tiderna ställts mot varandra. Skeppssättningar brukar av arkeologer främst tolkas som gravmonument eller kultplatser. En annan möjlig förklaring som framställts är att Ales stenar har fungerat som en solkalender. Monumentet tycks vara anlagt så att solen vid sommarsolståndet går ned vid monumentets nordvästra spets och går upp vid den motsatta spetsen vid vintersolståndet. Vad än avsikten ursprungligen har varit, måste man anta att betydelsen har varit kopplad till något centralt och viktigt i människors liv.
Arkeologer och geofysiker undersökte platsen år 2006 med hjälp av georadar och magnetometer, som gör det möjligt att se konturer av det vad som döljer sig under markytan på olika nivåer. Undersökningarna visade att Ales stenar är betydligt större och har en mer komplex struktur än vad som syns idag ovan mark. Under markytan döljer sig spår av flera strukturer, både en mindre skeppsform och en eller flera runda stensättningar. 

De som besöker Ales Stenar stöter kanske även på Bob Lind och hans skyltar. Han har gjort ett gediget arbete för att kartlägga och bevisa att Ales Stenar är en solkalender, vilket möjligen stämmer. Den officiella versionen från Riksantikvarieämbetet och Turistbyrån är dock att man de facto inte vet exakt vad Ales Stenar är och varför den uppförts. Kanske är det troligaste att det är flera saker - både solkalender, grav, minnesmärke eller tingsplats. Kanske har platsen använts till olika saker under dess flertusenåriga historia.

Går du nerför trapporna till den lilla mysiga hamnen möts du av marknadsstånd som bjuder på havets alla läckerheter. Fördriv en stund här, njut av den goda maten och förundras över denna historiska plats och vad som utspelats här under den långa period som varit sedan stenarna restes.

Ale Stenar och Kåseberga hör absolut till en rundtur i Skåne!

     
Var hittar jag Ale Stenar?

Från Ystad kör du mot Simrishamn på väg 9. Härifrån är det skyltat. GPS koordinaterna är

N55°22' 57", E14°3' 16"

Ställplats i Kåseberga

Vid infarten till Kåseberga finns Kåseberga ställplats. Då informationen om denna är bristfällig föreslår vi att du kontaktar dem i förväg. Hemsidan hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.