Nästa artikel
Körkort blir dyrare från 2020
NYHETER

Körkort blir dyrare från 2020

Publicerad 5 december 2019 (uppdaterad 5 december 2019)
Transportstyrelsen justerar ett stort antal avgifter den 1 januari 2020 och en av de som berör många är att avgiften för att utfärda körkort höjs.

Var tredje år görs en större översyn av Transportstyrelsens avgifter och i år rör det sig om både sänkningar och höjningar samt en del nya avgifter till följd av nya regler. En förändring som berör många är körkortsavgiften som höjs med 30 kronor till 280 kronor.

I Transportstyrelsens uppdrag ingår att årligen se över sina avgifter för att säkerställa att intäkterna motsvarar kostnader. Eftersom branschen vill ha förutsägbara avgifter görs en större översyn var tredje år och enbart mindre justeringar däremellan. I år har Transportstyrelsen gjort en mer genomgripande översyn vilket är skälet till att så många avgifter ändras.

– Våra avgifter ska spegla de kostnader vi har. Vi har en löpande dialog med branschen och berättar både om hur vi sätter avgifter och vad som påverkar både prislapp och vilken typ av avgift vi beslutar. Det är ett önskemål från branschen för att de ska ha möjlighet att förutsäga vilka kostnader de kommer att få, säger ekonomidirektör Mats Ringqvist på Transportstyrelsens hemsida.

Körkortsavgiften betalas dels av de som tagit körkort för första gången och dels av de som ansöker om att förnya sitt körkort.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.