Story

Klara snösmockan med husbil eller husvagn

Nästa artikel
Tillåtet köra med snö på bilen? Experten svarar
Fråga experterna

Tillåtet köra med snö på bilen? Experten svarar

Publicerad 8 december 2022 (uppdaterad 8 december 2022)
Snöfall väntas i stora delar av landet. ”Vad gäller egentligen i fråga om dåligt skrapade rutor och fullt med snö på bilen?" undrar en läsare.

Fråga:
Vad är det egentligen som gäller i fråga om dåligt skrapade rutor och fullt med snö på bilen? Jag mötte en bil som kryssade fram på vår lokalgata som tycktes ha noll koll på att han körde mitt på vägen, dessvärre en granne?
Maria S

Svar:
Jag tror nog också att många inte riktigt förstår hur noga det är med att ha alla rutor skrapade, så att man har runt omsikt. Snön ska dessutom vara avborstad från huv, tak och bagagelucka. Snö i mängd som flyger av bilen kan betraktas som en trafikfara. Lysen och registreringsskyltar ska vara väl synliga. Slarv straffas med böter. Och i extrema fall kan det bli tal om vårdslöshet i trafik och dagsböter! Och en olycka som sker på grund av att man har dålig sikt är inte bra….
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Frågan har tidigare publicerats på vår systertidning Vi Bilägares sajt.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.

Nästa artikel
Vad är halast – snö eller löv?
NYHETER

Vad är halast – snö eller löv?

Publicerad 8 april 2022 (uppdaterad 3 oktober 2023)
Forskare från Ford har tagit reda på vilket som ger värst halka.

En grupp utvecklare på Ford, som jobbade med att utveckla halkkörningsläget till Ford Focus Active, gjorde för några år sedan tester på hur halt lövhalka egentligen är.

För snö finns gott om mätvärden, inte minst genom många bilmärkens omfattande tester på testanläggningar här i Sverige, men det visade sig att ingen tidigare hade mätt halkvärdet för löv.

För att åtgärda det samlade Fords ingenjörsteam ett par säckar med löv och åkte till företagets testbana i Belgien. Till sin hjälp hade de en friktionsmätare som mäter hur hal en yta är genom att rulla över ytan.

Testerna visade att lövhalka, i vissa situationer, faktiskt kan vara lika halt som snö. Halka, eller friktion, mäts i enheten µ, där ett lägre värde anger ett halare underlag.

Löven uppmätte som lägst mellan 0,3 och 0,4 µ,

Snö brukar mäta mellan 0,3 och 0,4 µ.

Det är med andra ord samma halkvärden för löv som för för snö.

Lärdomarna från testerna användes sedan för att utveckla körläget ”Slippery Mode” i Ford Focus Active, en SUV-inspirerad crossoverversion av Focus.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.