Nästa artikel
Husbil och husvagn: Det hände under 2022
Reportage

Husbil och husvagn: Det hände under 2022

Publicerad 30 december 2022 (uppdaterad 5 februari 2023)
Största trenderna och nyheterna för husbil och husvagn – vi tittar tillbaka på 2022.

Hej då 2022 och välkommen 2023!

När året närmar sig sitt slut kan vi se tillbaka på 12 månader då husbil och husvagn fortsatte sitt segertåg bland semesterfirare, med rekordsommar på landets camping- och ställplatser.

Samtidigt satte leveransproblem käppar i hjulet för många, såväl handlare som kunder. Det ledde till att många tillverkare lanserade bilar på MB, Ford, VW, MAN med flera. Det var en av 2022:s stora trender. Här berättar vi om några till – och om de stora nyheterna under året som gått.

Till Elmia kom 29 000 besökare.

Elmia hade inte lika många besökare som före pandemin, men glädjen var större än någonsin. Äntligen kunde vi träffas igen.

2022 var året då mässorna kom tillbaka efter pandemin, även om det började dystert med inställd mässa i Frankfurt och ett stort avhopp från Elmia. Men sedan tog det fart.

Minimässa i Kista, Stora Nolia, Elmia – och Caravan Salon i Düsseldorf förstås. Över 200 000 besökte den tyska stormässan för att titta på coola nyheter som äventyrshusbilen Hymer Venture S och Knaus Tourer CUV med ihopfällbart tak.

Till Elmia kom 29000 besökare för att se vad de 130 utställarna hade att visa upp. Färre än rekordåret 2019 då 35800 besökte mässan, men ett glädjeskutt jämfört med åren som varit. Köpglädjen dämpades något av höjda priser och leveransproblem, men entusiasmen för det mobila livet var större än någonsin.

Extrarum på taket verkade vara ett måste inte bara på plåtisar och campingbilar.

Många var nyfikna på prisbelönta Bürstner Lyseo Gallery under Caravan Salon I Düsseldorf. 

Det här var också popup-takens år. Det blev om inte annat tydligt på Caravan Salon i Düsseldorf där ett extrarum på taket verkade vara ett måste inte bara på plåtisar och campingbilar.

Även större husbilar som Hymer Venture S och Bürstner Lyseo Gallery hade uppfällbara tak, lite extra snyggt designade med ett utseende som påminde om valars barder.

 

Antalet gästnätter på campingplatser i juli hade ökat med nio procent.

Böda Sand har inga problem att fylla alla platser under högsäsong – och priserna blir därefter.

Campingsommaren blev het på flera sätt. De utländska turisterna kom tillbaka, både som boende på campingplatser och som fricampare. Svenskarna fortsatte att hemestra. Populära campingplatser var mer eller mindre fullbokade under högsäsongen. I juli-augusti kändes det som om det stod en husbil i varannan buske.

I samband med Elmiamässan i september kom siffror som visade att intrycket stämde. Antalet gästnätter på campingplatser i juli hade ökat med nio procent. Nästan hälften, 44 procent, av alla internationella turister i juli valde att bo på en campingplats. Diskussionen var också het kring priserna på campingplatser, som blivit höga under högsäsong.

Med andra ord: Campingtrenden är här för att stanna.

Under hösten har Volkswagen seglat upp som ett växande "husbilsmärke".

Ute i Europa har en annan trend varit tydlig en längre tid. Campingbilar, som är lätta att ta sig fram med och kan extraknäcka som vardagsbil, är det nya svarta. Under en plåtisresa i Frankrike i april kunde Husbil & Husvagn konstatera att små fritidsfordon med popup-tak är oerhört populära där, även bland barnfamiljer.

Nu verkar det som om trenden nått även Sverige. Under hösten har Volkswagen seglat upp som ett växande "husbilsmärke". De ökar sin nyregistrering när många andra märken minskar.

Allt fler tillverkare presenterar också eldrivna campingbilar. En del av dem kommer man riktigt långt med.

Till de stora snackisarna under 2022 hörde hydrauliska stödben.

När priserna ökar och leveranstiderna är opålitliga väljer många att utrusta det fritidsfordon de redan har.

Till de stora snackisarna under 2022 hörde hydrauliska stödben. Det dyra tillbehöret, som kostar omkring 70 000 kronor, anser många vara ett måste. Andra lägger hellre pengarna på annat. Ett AC i bodelen kanske? Eller ett rejält litiumbatteri. Även lufttält och luftmarkiser har blivit populära, åtminstone att döma av responsen när vi skrev om dem i samband med Elmiamässan.

Vad tycker du är de stora ämnena och nyheterna just nu för alla som äger husbil eller husvagn? Mejla gärna och tipsa på:

redaktionen@husbilhusvagn.se

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.